IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираната фабрика за батерии на Mercedes и CATL среща граждански отпор в Унгария

Протестиращи в Дебрецен изтъкват, че изграждането на подобно съоръжение крие риск за околната среда

11:08 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Протест в Унгария прекъсна събитие в Дебрецен, където китайският производител на батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) и германския производител на луксозни автомобили Mercedes-Benz AG планират да изградят фабрика за 7,3 млрд. евро, съобщава Automotive News Europe. Протестът отразява нарастващата съпротива срещу най-големия инвестиционен проект в страната.

Протестиращите определиха служителите на градската администрация, които присъстваха на срещата в кметството, като предатели. Дебрецен, който е известен като крепост на управляващата партия на премиер Виктор Орбан, ще бъде домакин на планираната фабрика за батерии. Според демонстрантите властите на са взели предвид потенциалните рискове за околната среда при изграждането на завода.

Подобни протести се проведоха на различни места в Унгария, където производителите на батерии, включително южнокорейските Samsung SDI и SK Innovation, планират да построят подобни съоръжения или да разширят съществуващите.

Много от новите фабрики, които използват значителни количества ресурси, включително енергия и вода, се изграждат върху плодородни земеделски земи.

Унгария, регионален център за производство на автомобили на компании като Mercedes и Suzuki, се насочва към агресивно привличане на инвестиции в батерии, за да се нареди сред страните, подкрепящи електромобилната индустрия.

Правителството казва, че инвестициите в заводи за батерии ще стимулират икономическия растеж за години напред и ще осигурят десетки хиляди работни места.

Mercedes обяви през август, че ще се присъедини към CATL в изграждането на завода в Дебрецен, който ще има производствен капацитет от 100 гигаватчаса, достатъчен за захранване на повече от 1 милион коли.

Съоръжението ще бъде в непосредствена близост до фабриките на BMW, Stellantis и Volkswagen Group, които са клиенти на CATL.

През последните 6 години Унгария е спечелила ангажименти за повече от 14 млрд. евро и 20 хил. нови работни места от производители на батерии, става ясно от данни на инвестиционната агенция на страната.

Едно от ключовите притеснения за унгарице са големите изисквания относно присъединяването на мащабните заводи за батерии към електроразпределителната мрежа на Унгария, която се пренасочва от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия, за да постигне заложените от Европейския съюз (ЕС) цели за въглеродна неутралност.

Липсата на достатъчно квалифицирани работници, които да произвеждат батерии, също може да повлияе върху капацитета на съоръженията.

Подходът на унгарското правителство към азиатските и по-специално китайските производители на батерии може да събуди опасения в Брюксел и Берлин относно рисковете от прекомерната зависимост на Европа от този регион, особено в сферата на технологиите, които попадат във фокуса на зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още